top of page
saturan1-05.png
חיפוש

איך מוצאים את כוכב הצפון וכיצד יודעים לחשב את השעה על פי הכוכבים?


"הדובה הגדולה" היא הקבוצה השלישית בגודלה בשמיים. הוא תופסת 1280 מעלות רבועות בכיפת השמיים. החלק המרכזי של הדובה, שמורכב משבעה כוכבים, מוכר יותר בתור מערך העגלה הגדולה.


לא סתם היא הופיעה ראשונה בכל אטלסי הכוכבים העתיקים. מדובר כנראה בקבוצת הכוכבים הידועה ביותר בשמיים בגלל הצורה הבולטת שלה. מעבר לכך, מיקומה בשמיים תרמה לפופולריות שלה. בארצות צפוניות קבוצת הדובה הגדולה היא סובבת קוטב - כלומר אינה שוקעת, אלא עושה מעגלים סביב הקוטב הצפוני השמימי וכיום אף מסייעת באיתורו של כוכב הצפון.


אז איך מוצאים את כוכב הצפון?


רבים מתארים לעצמם שכוכב הצפון הוא כוכב גדול ובולט כל כך שאי אפשר לפספס אותו. אבל האמת שזהו סך הכול עוד כוכב בשמיים כמו אלפי הכוכבים. הוא אפילו לא נמנה מהכוכבים הבהירים ביותר.


אבל לפני שנסביר איך מוצאים אותו, צריך להבין למה הוא כל כך חשוב.


כוכב הצפון לא זז מהמיקום שלו בשמיים לא בתחילת הלילה ולא בסוף הלילה, לא בקיץ ולא בחורף – הוא תמיד נשאר באותה נקודה בשמיים לעומת כל הכוכבים האחרים שזזים כפי שהשמש והירח שוקעים וזורחים. הכוכבים עולים מהמזרח ושוקעים במערב (תנועה מדומה) בגלל תנועת כדור הארץ סביב עצמו ממערב למזרח. אבל כוכב הצפון נותר יציב במקומו. בישראל הוא יהיה 32 מעלות מעל האופק וככל שמצפינים יותר, הוא יהיה גבוה יותר עד שבקוטב הצפוני הוא יהיה בדיוק מעל הראש.


הסיבה לכך שהוא נמצא בדיוק מעל ציר הסיבוב של כדור הארץ. דמיינו כדור סל שאתם מסובבים על האצבע. האצבע לא זזה אבל הכדור מסתובב ובדוגמה הזו האצבע שלכם תסמן את מיקומו של כוכב הצפון. היום יש לכולנו GPS אבל בעבר שימש הכוכב הזה סימן דרך לימאים באוניות, לרוכבי העגלות ולהולכי הרגל על הכיוון אליו הם מתקדמים - ומכאן חשיבותו.


אז איך מזהים אותו? סביב כוכב הצפון יש קבוצות כוכבים צפוניות. הבולטות בהן הן העגלה הגדולה וקסיופאה שנמצאות משני צדיו, כך שכאשר קבוצה אחת שוקעת תהיה הקבוצה השנייה בולטת בשמיים.


אם תמתחו קו משני הכוכבים הקיצוניים בעגלה הגדולה ותמשיכו את הקו הזה פי 5 תגיעו בדיוק לכוכב הצפון. לא מצאתם את העגלה? אל דאגה, קסיופאה תעזור לכם (יש לה צורה מובהקת של W שמימי) מתחו קו מהכוכב העליון הקיצוני לכוכב התחתון הקיצוני ומשם תמשיכו את הקו 45 מעלות (כמו L שוכבת) פי 1.75 ותגיעו שוב אל כוכב הצפון. בהצלחה.

(המפה, מתוך האנציקלופציה של ynet)


ויש גם דרך לדעת מה השעה על פי הכוכבים סובבי כוכב הצפון.


הנוסחא במלואה:

השעה = (החודש*2 + שעת העגלה*2) - 53.5


הסבר קצר:

53.5 הינו מספר קבוע אותו. בשעון קיץ מוסיפים למספר הקבוע עוד 1 (54.5).


מסתכלים על השעה שעושה הקו בין כוכב הצפון לבין שני הכוכבים (דובהה ומרק) הקו שמסייע לאתר את כוכב הצפון.

זוהי שעת העגלה. כלומר השעה עליה מצביע המחוג הדמיוני בו כוכב הצפון מרכז השעון.


החודש נקבע לפי מרכז החודש. לדוגמה: ב-15 ביוני נציב את הספרה 6. לפני ה-15 לחודש נחסיר 0.5 ונציב 5.5. אחרי ה-15 לחודש נוסיף 0.5 ונציב בנוסחא: 6.5.


ועכשיו החישוב המלא בהתאם לתמונה המצורפת בעמוד זה:


הנוסחא במלואה:

השעה = (החודש*2 + שעת העגלה*2) - 53.5


15.6 הוא התאריך אותו נחשב. השעה הנראית בין העגלה לכוכב הצפון היא 8:00. חישוב קל מביא אותנו ל-28.

השעה = (6*2 + 8*2) - 53.5


עכשיו נציב את התוצאה הסופית

השעה = (6*2 + 8*2) - 53.5

25.5= (28) - 53.5


בשעון קיץ נוסיף 1 ונקבל 26.5


אין שעה כזו, נכון? במקרה ויצא לנו מספר גבוה יותר מ-24, נחסיר יממה (24 שעות) והמספר שנקבל הוא יהיה השעה (עם דיוק של עד חצי שעה). במקרה שלפננו: 01:30 בלילה.


לעיתים העגלה הגדולה נמצאת מתחת לאופק או לא ברורה כי האופק בהיר מידי, אזי ניתן להשתמש בקסיופאה שבינה לבין העגלה הגדולה יש הבדל של 4.5 שעות.


נסו ותהנו

3,442 צפיות0 תגובות

Comentarios


dc4-03-03b.png
bottom of page